Babska Silesia
Pierwsze na Śląsku!

Krew i mleko: Domowy makaron pap­pardelle z sosem śmietanowo-​kurkowym i boczkiem

Z przy­jem­noś­cią prezen­tu­jemy czytel­niczkom Bab­skiej Sile­sii pier­wszą odsłonę cyklu przepisów i kuchen­nych inspiracji, twor­zonych przez Natalię Nowak-​Bratek — autorkę smakow­itych opisów i doskon­ałych, wys­makowanych zdjęć ze strony Krew i Mleko. Serdecznie pole­camy i zapraszamy!

DOMOWY MAKARON PAP­PARDELLESOSEM ŚMIETANOWO-​KURKOWYMBOCZKIEM

Grzyby powoli się kończą, więc trzeba się jeszcze nacieszyć. I cho­ciaż wolę maślaki lub pod­grzy­bki, w każdym razie grzyby z tym charak­terysty­cznym kle­jem, to i kurką nie pog­a­rdzę. To, co dziś prezen­tuję, to klasyka gatunku i bardzo nat­u­ralne połącze­nie. Raczej mało zaskaku­jące, ale równie mało wysiłku wyma­ga­jące. Za to wyjątkowo smaczne! Przepis ten pojawił się już w Mag­a­zynie Spring Plate.

Makaron

200 g mąki
2 żółtka
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
ciepła woda

Prze­siewamy mąkę na stol­nicę, solimy i układamy ją w kopiec. Na środku robimy wgłę­bi­e­nie, do którego wle­wamy żółtka, oliwę i wodę. Zag­ni­atamy sprężyste ciasto doda­jąc wodę lub mąkę, aż do uzyska­nia odpowied­niej kon­sys­tencji. Przykry­wamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut. Po upły­wie tego czasu posy­pu­jemy stol­nicę mąką i rozwałkowu­jemy ciasto bardzo cienko. Kroimy na grube paski. W tym celu można wcześniej zrolować mocno posy­pane mąką ciasto. Makaron gotu­jemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody przez 2 – 3 min­uty, w zależności od grubości ciasta.

Sos

30 dkg kurek
10 dkg węd­zonego boczku
1 cebula
200 ml śmietany 18%
1 łyżka masła + 1 łyżka mąki na zas­mażkę
sól, czarny pieprz
posiekana natka pietruszki

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby na kawałki. Mniejsze sztuki możemy zostawić w całości. Boczek wrzu­camy na mocno roz­grzaną patel­nię i czekamy, aż wytopi się z niego tłuszcz. Wtedy doda­jemy cebulę i pozwalamy się jej przys­mażyć. Następ­nie dokładamy kurki. Przypraw­iamy, dokład­nie mieszamy i dusimy pod przykryciem (można dodać odrobinę wody). Gdy grzyby się ugo­tują, doda­jemy śmietanę, jeszcze raz mieszamy i pod­grze­wamy na dużym ogniu, by sos się zre­dukował. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki, możemy zagęś­cić go zas­mażką przy­go­towaną z 1 łyżki masła połąc­zonej z 1 łyżką mąki.

Odced­zony makaron poda­jemy z sosem i posy­pu­jemy posiekaną natką pietruszki.

AUTORCE

Natalia Nowak-​Bratek, jak sama o sobie mówi, jest krakowianką dumną i bladą, w dodatku patri­otką, kiep­ska skrzy­paczką, miłośniczką piwa spoży­wanego w barowej piwnicy w doborowym towarzys­t­wie swo­jego Męża, fanką swo­jej wspani­ałej Rodzinki, rocka i The Kelly Fam­ily (do grobowej deski). Jest osobą zakochaną w sze­roko poję­tym folk­lorze — zwłaszcza polskim/​słowiańskim — a także niewytłu­maczal­nie zafas­cynowaną his­torią NRD i obale­niem komu­nizmu. Lubi gotować, muzykować (najlepiej ze swoją kapelą – Code Under), fotografować, styl­i­zować i wyt­warzać découpage’owe przed­mioty. Wal­czy o względną czys­tość języka. Z wyk­sz­tałce­nia jest ori­en­tal­istką, iranistką, ped­a­gogiem i muzykiem, a obec­nie próbuje swych sił w naucza­niu ryt­miki. Zna się również (utrzy­muje, że jak kura na pieprzu) na wizażu.

Prowadzi blog Krew i Mleko, na którym dzieli się z czytel­nikami niesamow­itymi fotografi­ami, smacznymi przepisami, rzeczami i miejs­cami pięknymi.


Dołącz do newslet­tera
Firmy dla Ciebie
  1. Przestrzeń Pozy­ty­wna
  2. Insty­tut Psy­choter­apii Dzieci i Dorosłych
  3. Fran­co­folie — ośrodek języka francuskiego
Reklamy
Nasze Akcje

Partnerzy Babskiej Silesii

Organizatorki

Studio Mikstura
Redakcja Babska Silesia:
43-300 Bielsko-Biała
Tel
Kom
Email:

Kontakt

Email: redakcja@babskasilesia.pl

 

Projekt i Wykonanie: Cyber Sky

.