Babska Silesia
Pierwsze na Śląsku!

Krew i mleko: Blok mleczny

Z dzieciństwa, które przy­padało na czas poprzed­niego ustroju, dobrze pamię­tam wyśmien­ity wręcz blok czeko­lad­owy (cho­ciaż czy zaw­ierał naprawdę czeko­ladę, za to głowy nie dam…), który przy­go­towywał mój Ociec. Był to niezwykły rary­tas! Nawet kiedy niedawno dostałam od Rodzi­cieli wspani­ałą książkę kucharską o przys­makach z czeko­lady, od razu ze spisu treści wyłow­iłam właśnie blok czeko­lad­owy. Po tylu lat­ach! Myślę, iż niedługo przyjdzie nań czas.

Bloku z mleka w proszku nato­mi­ast nie pamię­tam. Chyba jego wyrób nie był po prostu u nas prak­tykowany, gdyż nie wydaje mi się, bym mogła wyrzu­cić z pamięci tak wspani­ały smak. Przepis rzu­cił mi się w oczy, gdy przeglą­dałam ten blog. Wszys­tkie skład­niki miałam na stanie, więc nic nie przeszkodz­iło mi w naty­ch­mi­as­towym ich wymiesza­niu i sporządze­niu bloku. Wyszedł świetny. W smaku przy­pom­i­na­jący nieco białą czeko­ladę i nieprzyz­woicie słodki! W sto­sunku do ory­gi­nal­nego przepisu i tak zmniejszyłam ilość cukru, a przy następ­nej pró­bie nie omieszkam zmniejszyć o kole­jne 25g. Sus­zona żuraw­ina, kandy­zowana skórka pomarańc­zowa i pis­tacje sprawdz­iły się świet­nie jako dodatki.

blok mleczny /​przepis

200 g mleka w proszku
75 g cukru
75 g masła
12 szk­lanki wody
bakalie (u mnie sus­zona żuraw­ina, kandy­zowana skórka pomarańc­zowa i krus­zone pistacje)

W gar­nku rozpuś­ciłam w wodzie masło i cukier. Odstaw­iłam do przestyg­nię­cia. Do mleka w proszku dodałam bakalie i dolałam do niego przes­tudzoną mieszankę wody, masła i cukru. Dokład­nie wymiesza­łam. Pow­stałą masę przełożyłam do natłuszc­zonej formy, owinęłam folią spoży­w­czą i chłodz­iłam przez parę godzin w lodówce. Najlepiej podawać pokro­jone na malutkie porcje.

Wprowadze­nie do cyklu „Krew i mleko” może­cie znaleźć TU, a ostatni przepis — TU.

Natalia Nowak — Bratek

Krew i Mleko

krewim​leko​.word​press​.com

face​book​.com/​k​r​e​w​i​mleko


Dołącz do newslet­tera
Firmy dla Ciebie
  1. Przestrzeń Pozy­ty­wna
  2. Insty­tut Psy­choter­apii Dzieci i Dorosłych
  3. Fran­co­folie — ośrodek języka francuskiego
Reklamy
Nasze Akcje

Partnerzy Babskiej Silesii

Organizatorki

Studio Mikstura
Redakcja Babska Silesia:
43-300 Bielsko-Biała
Tel
Kom
Email:

Kontakt

Email: redakcja@babskasilesia.pl

 

Projekt i Wykonanie: Cyber Sky

.