Babska Silesia
Pierwsze na Śląsku!

Krew i mleko: Popsicle!

Jako dziecko uwiel­bi­ałam wszelkiego rodzaju lody wodne (pamięta­cie lody „Lulek”?). Chyba każdy je wtedy kochał, gdy upocony po wiel­o­godzin­nej zabawie na pod­wórku leciał – już tylko na oparach – do pob­liskiego sklepu i kupował po trzy Lulki na raz. A wspom­nieć należy, że Lulek był w dwóch smakach – cóż za roz­pusta! Szczęsne czasy…

Albo były lody wodne w postaci płynu umieszc­zonego w wąs­kich woreczkach, które mroz­iło się samemu. Potem konieczne było wykazanie się cier­pli­woś­cią, bo oczeki­wanie na zmi­anę stanu skupi­enia przys­maku wydawało się trwać wieki! Ale ten boski, chemiczny smak wart był wszys­t­kich poświęceń.

Kiedy ostat­nio odwiedził mnie Brat, w ramach „powrotu do przeszłości” (dekadencka postawa ściśle związana z moimi i jego urodz­i­nami) postanow­iliśmy mach­nąć sobie lody wodne, zwłaszcza, że spec­jalny pojem­niczek, zaku­pi­ony w ubiegłym sezonie zaczął pokry­wać się warstwą kurzu.

Gre­jpfru­towe popsicle

sok z gre­jpfruta
sok i skórka z limonki
woda gazowana
łyżeczka utartego imbiru
miód (ok. 2 łyżeczki, lub ile uważamy)
+ u nas ostrężyny i listki oregano

Soki powyciskaliśmy, wymiesza­l­iśmy. Dodal­iśmy resztę skład­ników, prze­lal­iśmy do pojem­niczków, włożyliśmy do zam­rażal­nika i odd­al­iśmy się niecier­pli­wemu oczeki­wa­niu, prz­ery­wanemu częstym zaglą­daniem w czeluści machiny chłodzącej, co skończyło się narusze­niem paru lodów nazbyt wcześnie…

Wprowadze­nie do cyklu „Krew i mleko” może­cie znaleźć TU, a ostatni przepis — TU.

Natalia Nowak — Bratek

Krew i Mleko

krewim​leko​.word​press​.com

face​book​.com/​k​r​e​w​i​mleko


Dołącz do newslet­tera
Firmy dla Ciebie
  1. Przestrzeń Pozy­ty­wna
  2. Insty­tut Psy­choter­apii Dzieci i Dorosłych
  3. Fran­co­folie — ośrodek języka francuskiego
Reklamy
Nasze Akcje

Partnerzy Babskiej Silesii

Organizatorki

Studio Mikstura
Redakcja Babska Silesia:
43-300 Bielsko-Biała
Tel
Kom
Email:

Kontakt

Email: redakcja@babskasilesia.pl

 

Projekt i Wykonanie: Cyber Sky

.